Heb je ooit van Roy-Data gehoord?
Ik denk dat de meesten van ons niet zo gelijk weten wat Roy-Data nou precies inhoudt. De een van ons weet het wel, maar de anderen hebben geen flauw idee. Ik zal eens uitleggen wat dit nou precies. Heb je wel ooit van de term schadevrije jaren gehoord? Vast wel denk ik. Schadevrije jaren zijn een groot voordeel van de verzekeringen in Nederland voor de auto. Je krijgt heel wat korting des te meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Maar om die dus op te kunnen bouwen, moet je wel verzekerd zijn. Je eerst paar jaar zal je verzekering dus best nog wel prijzig zijn helaas, maar naarmate je meer en langer gaat rijden, gaan je kortingen ook fors omhoog. En dat is een heel mooi iets.
Heb jij wel eens schade gereden?
Bij iedereen staan er dingen vastgelegd in de Roy-Data, dit is ook hoe het hoort. Nu kunnen verzekeraars soms nog best wel lastig zijn wat betreft de schadevrije jaren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jij in een ongeluk terecht komt waarbij de andere partij veel schade kan hebben. En dan hoeft het per se nog niet jouw fout te zijn, maar soms wordt de schade dan wel op jou verhaald, omdat dan toevallig de wetgeving zo is. Dat kan erg vervelend zijn, want de andere partij kan zo dingen veroorzaken waar jij voor op moet draaien. Helaas gaat die data ook mee. Altijd goed opletten op de weg dus.
Het voordeel van de data
Maar natuurlijk is er ook een dik voordeel aan het beschikbaar zijn van deze data, en dat is dat ook de dikke kortingen overgaan als je bijvoorbeeld wisselt van verzekeraar. Hartstikke mooi meegenomen dus. Als jij namelijk wisselt van verzekeraar, moet je nieuwe verzekeraar de Roy-Data ontvangen. Dit is wettelijk zo opgesteld en een verplicht iets geworden. Vroeger kon dit alleen op papier, maar nu kan dit al een aantal jaar digitaal gedaan worden. Hartstikke handig dus. Want dan is iets als dit snel gepiept. En we willen uiteraard ook niet te lang bezig zijn met dit soort zaken.